Fonduri nerambursabile pentru afacerea ta,cum sa obtii bani europeni | Profit 360

www.profit360.ro www.business-in-romania.com Cel mai complex portal de afaceri din Romania

 
 

Fonduri nerambursabile pentru afacerea ta

 
Fonduri nerambursabile pentru afacerea ta

Tot auzim despre cele 20 de miliarde de euro – fonduri nerambursabile – pe care Uniunea Europeana le-ar putea dona Romaniei si de rolul lor salvator pe care l-ar putea avea pentru economia noastra.

Accesarea fondurilor structurale poate fi o binecuvantare pentru antreprenori, insa, in acelasi timp, chiar daca nu se platesc dobanzi si banii nu trebuie dati inapoi , asta nu inseamna ca nu trebuie sa muncesti pentru ei. Din cele aproape 20 de miliarde de euro – totalul Fondurilor Nerambursabile alocate Romaniei in perioada 2007-2013, o foarte mica parte poate fi alocata direct companiilor private. Mare parte din sume viseaza beneficiari din sectorul public: Ministerul Transporturilor si CNADNR pentru constructia si reabilitarea drumurilor, primarii, consilii locale si judetene pentru investitii in canalizari, alimentare cu apa si statii de epurare, etc.

Care sunt insa fondurile europene pentru afacerile de tip IMM ?

Principalul program de finantare europeana dedicat companiilor private este POS CCE – Cresterea Competivitatii Economice. Atribuirea fondurilor din acest program este gestionata de trei institutii:

 • Ministerul Economiei prin Agentia pentru IMM-uri in cazul proiectelor pentru investitii productive;
 • Ministerul Comunicatiilor este responsabil de proiectele care vizeaza dezvoltarea infrastructurii IT si a comertului electronic;
 • Ministerul Educatiei prin Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica gestioneaza proiectele de cercetare

Fondurile pentru agricultura si zootehnie sunt gestionate de Ministerul Agriculturii, prin Agentia de Plati si Dezvoltare Rurala, iar pentru proiecte in turism pot fi obtinute fonduri de la Ministerul Dezvoltarii, coordonatorul Programului Regional.

1.      Fonduri pentru investitii productive

Prin acest program pot fi accesate fonduri in valoare de pana la 6,45 milioane de lei/proiect. Proiectele pot avea ca obiect finantarea investitiilor tangibile si intangibile, participarea la targuri internationale. Fondurile nerambursabile pot ajunge pana la 70% din valoarea proiectului, in functie de regiune si de marimea firmei.

2.      Fonduri pentru investitii IT

Prin acest proiect se pot finanta achizitiile de echipamente si achizitiile de software standardizat sau customizat, insa nu si salariile programatorilor. Deci practic, firmele din IT nu pot beneficia direct de pe urma acestui program, ci doar daca ar deveni furnizori pentru un alt proiect. Valoarea maxima a granturilor este de 1,64 milioane de lei, maximum 75% din valoarea proiectului.

 3.      Investitii in cercetare

Daca firma ta este beneficiara unui brevet sau a altor drepturi de folosinta, poti obtine sprijin pentru punerea in productie prin programul de competitivitate, axa de Cercetare Dezvoltare. Pe langa proiectele ce vizeaza dezvoltarea unor prototipuri sau a liniilor de productie, prin aceasta axa pot fi finantate activitati de cercetare derulate in parteneriat cu institutii acreditate. In cazul componentei de promovare a inovatiei in intreprinderi (masura 2.3.3) se pot primi pana la 3 milioane de euro nerambursabili, reprezentand pana la 70% din valoarea proiectului.

4.      Fonduri pentru dezvoltare rurala

Fermierii, cei care detin animale – fabrici de produse alimentare sau crescatorii de animale – pot contracta fonduri destinate dezvoltarii rurale. Cota nerambursabila este de maximum 40%, dar nu mai mult de 2 milioane de euro.

5.      Turism

Fonduri nerambursabile pentru astfel de proiecte pot fi accesate in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala, sau prin Programul Operational Regional – in ultimul caz fiind sprijinite doar companiile din mediul urban.

Avantaje si dezavantaje in contractarea fondurilor nerambursabile

 • Avantaje:
  • Poti realiza investitii importante suportand doar o parte a costurilor;
  • Este un bun exercitiu pentru gestionarea in mod profesionist a afacerii: inveti project-management, sa gestionezi cash-flow-ul;
  • Iti poti dezvolta afacerea mai rapid.
 • Dezavantaje:
   • Trebuie sa asiguri finantare pentru intregul proiect. Fondurile nerambursabile vin si cu sase luni intarziere;
   • Nu poti achizitiona echipamente second hand, deci costurile cresc;
   • Birocatia este ridicata; trebuie obtinute avize, organizate licitatii.

Din pacate modul in care gestioneaza autoritatile romane absorbtia acestor fonduri nu este cel mai performant, partenerii straini intrerupand platile pe anumite axe, pana la verificarea legalitatii proiectelor aprobate.

Cel mai bun lucru este sa luati legatura cu o firma specializata (careia sa-i verificati portofoliul insa) in consultanta, care va poate spune daca sunteti sau nu eligibili, cand se depun dosarele, ce trebuie sa cuprinda, etc.

Succes in afaceri!

Sursa foto: freedigitalphotos.net

 
Afla cum poti pune reclama ta aici »
Afla cum poti pune reclama ta aici »

 • Micro-site de prezentare a afacerii
 • Adaugare nelimitata de produse si servicii
 • Oferte speciale si active de vanzare
 • Extindeti reteaua de francizati
 • Micro-site de prezentare a afacerii
 • Parteneri nationali si internationali
 • Bannere publicitare
 • Advertoriale
 • Insert in newsletter
   
Afla cum poti pune reclama ta aici »